İnTeRNeT TeKNoNoJi KuRuMLaRı FoRMu
Merhaba arakadaşlar iletişim için
lütfen üye olunuz
İnTeRNeT TeKNoNoJi KuRuMLaRı FoRMu
Merhaba arakadaşlar iletişim için
lütfen üye olunuz
İnTeRNeT TeKNoNoJi KuRuMLaRı FoRMu
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

İnTeRNeT TeKNoNoJi KuRuMLaRı FoRMu

..::Bir Forum Olmakla --261-- SeRuVeNCiNiN meKaNıYıZ::..
 
AnasayfaAnasayfa  GaleriGaleri  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

VİrÜsten Korunma Yollari

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek
Yazar Mesaj
UmuT-21
!!..WeBMaSTeR..!!
!!..WeBMaSTeR..!!
UmuT-21
Erkek
Yaş : 34
Kayıt tarihi : 08/12/07
Mesaj Sayısı : 2051
Bulunduğunuz İl : Önemli olan burda olmak
Meslek/Hobi : Öğrenci
Tuttuğunuz Takım : Adminin takımı olmaz(en azından burda)

VİrÜsten Korunma Yollari Vide
MesajKonu: VİrÜsten Korunma Yollari VİrÜsten Korunma Yollari EmptyAralık 8th 2007, 14:05

Virüsten en iyi korunma yolu, şüpheli programları, güvenmediğiniz internet sitelerinden aldığınız programları hemen kontrol etmeden çalıştırmamak. Dışardan bir program aldığınızda "MUTLAKA BIR VIRUS TARAYICI ILE" kontrol edin. Sonra çok başınız ağrıyabilir.Ancak, bu korunma önlemi de yetmeyebilir. Virüsler yanında, çalıştırdığınızda bilgisayarınızın önemli dosyalarını silen, disklerinizi formatlamaya çalışan ve ilk anda yararlı gibi görünen (söz gelimi ilk anda bir oyun programı olduğunu sanırsınız) programlar da var. Bu programlar, genellikle, illegal programların bulunduğu birtakım kontrolsüz FTP sitelerinde, web sitelerinde bulunmaktadır. Bu tip programların dağıtıldığı önemli yerlerden biri de haber gruplarıdır Aldığınız bir mailin sonuna eklenen ve "lütfen ilişikteki kısa programı çalıştırın, size çok güzel bir yeni yıl kutlaması mesajı veriyor" gibi bir mesaj görür, eklenmiş programı alır ve çalıştırırsanız başınız muhtemelen dertte olacak demektir. Programı alırsınız, içinden hiç virüs çıkmaz. Ama, aldığınız program, çalıştırıldığında, aslında makinanıza ciddi zararlar veren bir algoritmayı doğrudan çalıştırıyor olabilir. Bu yüzden, çok dikkatli olmak lazım. Son pişmanlık fayda etmiyor.
Önemli dosyalarınızın (sistem dosyaları, önemli kişisel dosyalar vb) yedeklerini almaya çalışın. Ve de şüpheli birşekilde aldığınız bir programı hemen silin.
Bilgisayarınıza, eğer imkanınız varsa, bir virüs koruyucu kalkan programı yükleyin. Bu da, sizi bir miktar koruyacaktır. Bu programların seçenekleri ile biraz oynayarak tam kullanımını öğrenin. Bazıları, disk formatlama, dosya silme vb gibi konularda kullanıcıyı uyaran özelliklere sahiptir.
Bilgisayar virüsleri Internet'ten nasıl bulaşır? Bulaşmasın diye ne yapmalıyım? Gerçi virüs yazarlarının ne yapacağı belli olmaz ama, bilgisayar virüsleri dosyalarda olur, dosyalara bulaşır; şimdiye dek hep öyle olmuştur. Bu com veya exe soyadlı çalıştırılabilir bir dosya (program) da olabilir, bir Word belgesi de... Günün birinde bir Web sayfasından veya ilişiğinde dosya bulunmayan bir e-posta mesajından virüs bulaşmasını sağlayabilirler mi bilemeyiz ama, dediğimiz gibi virüsler halen dosyalarla bulaşıyor.
Sisteminize bulaşması için de bu dosyayı açmanız veya çalıştırmanız gerekiyor. Internet de artık veri alış verişi için en çok kullanılan ortam olduğundan, Internet'ten bize ulaşan dosyalarda virüs olabilir. Zaten virüsler bugün en çok Internet'ten yayılıyor. Bazı dosyalarda, örneğin resim dosyalarında virüs olmaz diye düşünmeyin; bazı "uyanık" virüs yazarları onu da düşünüp başka bir dosyayı resim dosyasıymış gibi göstermesini iyi biliyorlar. Ama sonuçta virüsün sisteminize bulaşması için virüslü dosyanın diskinize aktarılmış olması yetmez, açılması veya çalıştırılması gerekir.

Bu yüzden e-posta ilişiğindeki dosyaları açmadığınız sürece PC'nize virüs bulaşmaz. Tabii önerilerimiz bunlarla sınırlı değil; önce virüsler hakkında bilgi verelim, sonra önerilerimizi madde madde sıralayalım.
--------------------------------------------------------------
Virüsler çok çeşitlidir, verilerinizi silen, hatta diskinizin dosya yapısını ve PC'nizin BIOS'unu bozan tehlikeli virüsler vardır. Bazıları sadece yayılma amaçlıdır, verilerinize zarar vermez ama örneğin her gönderdiğiniz e-posta mesajına bir dosya şeklinde eklenerek e-posta gönderdiğiniz kişilere de (tabii gönderdiğiniz e-posta ilişiğindeki dosyayı açarlarsa) bulaşır. Bunlara solucan (worm) adı verilir.
Bir de Truva atları (trojan) var. Bunlar ise sisteminize bulaşıp güvenlik açığı yaratırlar ve başkalarının sisteminize erişip verilerinizi okumasına ve verilerinize zarar vermesine yardımcı olurlar. Sonuçta hiçbirisi istenir şeyler değildir ve bunları en başta sisteminize sokmamak, girmişse de temizlemek için önlem almak gerekir.
--------------------------------------------------------------
Mutlaka ama mutlaka bir anti-virüs yazılımı kullanın. Bunların bazıları indirdiğiniz programları, hatta e-postalarınızı daha sisteminize iner inmez, siz daha açmadan kontrol ederler. Norton Antivirus, Antiviral Toolkit Pro, McAfee VirusScan gayet başarılı anti-virüs programlarıdır. Shareware sitelerinde 30 günlük demo sürümlerini de bulursunuz ama süreleri dolduğunda bir daha aynı Windows üzerinde çalışmadıklarından satın almanızı öneririz. Sonuçta güvenliğiniz bu paraya değer.
Güncel anti-virüs programlarının Live Update adı verilen güncelleme bileşenleri vardır. Yani bu bileşenleri Internet’e bağlıyken çalıştırdığınızda, üretici firmanın sitesinden yeni çıkmış virüslerle ilgili korumaları da indirip programınıza eklerler. Her gün yeni bir virüs çıktığını unutmayın ve anti-virüs yazılımlarınızı en az ayda bir kez güncelleyin.
Anti-virüs yazılımlarınızı Live Update bileşenleri ile güncellemek size zor geliyor olabilir; öyle ya belki de yavaş bir sunucuya bağlanıp saatlerce sizi bekletiyordur. O halde en azından Tucows gibi Shareware arşivlerini tarayın. Bu arşivlerde popüler anti-virüs yazılımlarının DAT dosyaları, yani güncellemeleri bulunur; genelde de ayda bir yeni DAT dosyası çıkar. Kendi anti-virüs programınız için DAT dosyalarını en az ayda bir indirip kurun.
Internet’te yeni tanıştığınız, yeterince tanımadığınız kişilerden dosya kabul etmeyin. Kötü niyetli bir kişi sırf size zarar vermek amacıyla yakınlık kurmak istiyor olabilir. Güvensizlik hiç hoş bir durum değil ama, ne yapalım “Sadece paranoyaklar hayatta kalır” diyorlar.
Gelen e-postalarınız, tanımadığınız bir kişiden, sizi ilgilendirmeyen bir mesajla gelmişse derhal silin. İlişiğindeki dosyayı açmaya teşebbüs bile etmeyin.
Bedava yazılımlarınızı ismi iyi bilinen, güvenilir shareware arşivlerinden veya firma sitelerinden indirin. Bu kuruluşlar dosyalarını Web sitelerine koymadan virüs taraması yaparlar.
Yasadışı yazılım bulunan sitelerdeki dosyalarda virüsler, Truva atları cirit atıyor, bunu aklınızdan çıkarmayın.
Güvenilir dosya arşivlerinden alınan programlarda virüs olması ihtimali yok denecek kadar azdır. Bunlar genellikle, popüler bilgisayar dergilerinin arşiv siteleri; tanınmış yazılım şirketleri. Zaten bir siteye girdiğinizde o sitenin muhteviyatı size bazı ipuçları verir. Eğer illegal programların ve "crack" olarak adlandırılan bazı programların olduğu bir sitede iseniz virüslü program alma ihtimaliniz son derece yüksek!!!
alıntıdır
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.intekfrm.com
hunter
!!..AkTiF Üyé..!!
!!..AkTiF Üyé..!!
hunter
Yaş :
Kayıt tarihi : 28/01/08
Mesaj Sayısı : 229
Bulunduğunuz İl :
Meslek/Hobi :
Tuttuğunuz Takım :

VİrÜsten Korunma Yollari Vide
MesajKonu: Geri: VİrÜsten Korunma Yollari VİrÜsten Korunma Yollari EmptyOcak 29th 2008, 00:32

gusel calısma kardes
Sayfa başına dön Aşağa gitmek

VİrÜsten Korunma Yollari

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var: Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
İnTeRNeT TeKNoNoJi KuRuMLaRı FoRMu :: _------------۩۞۩๑ MsN İLe İLgiLi HeRŞeY ۩۞۩๑----------_ :: Virus - Trojan - Worms -